Week 11

Week 11
Dat wonderlijke kerkasiel
door Marinus van den Berg

Er gebeurt iets wonderlijks
Steeds meer mensen van allerlei geloof komen uit hun comfortzone
Steeds meer mensen kijken naar vragen zonder antwoorden
Steeds meer mensen laten ongemak toe

Er gebeurt iets wonderlijks
Steeds meer mensen van overal verlaten de dooddoeners
De dooddoeners over eigen volle land eerst
De dooddoeners over criminelen gekleed als vluchtelingen

Er gebeurt iets wonderlijks
Steeds meer mensen van allerlei leeftijden uit de leeglopende kerken
Steeds meer mensen bezoeken een unieke kerkdienst
Een kerkdienst die maar doorduurt

Er gebeurt iets wonderlijks
Geen 24-uurs economie kan hieraan zich meten
Meten aan dit aanhoudende bidden, zingen, vragen
Alsmaar vrijwilligers die dag en nacht welkom heten

Er gebeurt iets wonderlijks
Niemand weet hoe en hoe lang het verder zal gaan
Men kan naïef en het voeden van valse hoop noemen
Men kan er van alles over denken

Er gebeurt iets wonderlijks
Steeds meer mensen van overal verbinden zich
Verbinden zich met mensen in tergende onzekerheid
Dat geeft kracht en troost aan wie onrustige nachten doorleven

Marinus van den Berg, succesvol auteur van verschillende boeken, schreef bovenstaand gedicht speciaal voor het kerkasiel in buurt-en-kerkhuis Bethel.
Godly Play in Bethel
Kom je ook langs op woensdagmiddag 9 januari? Tussen 16:00 en 17:00 uur vieren we een Godly Play dienst in buurt-en-kerkhuis Bethel voor alle kinderen - en volwassenen - die van spelen met verhalen houden. Marjon de With en Inge van Rijn vertellen uit de 'Woestijnverhalen van de Grote Familie'. Bij Godly Play wordt dat verhaal op een speelse manier verteld met een grote zak zand, poppetjes en andere attributen. Iedereen zit in een kring op kussentjes of op stoelen. Er is van alles te zien en te horen en je mag zelf ook meedoen. Kom het beleven! 


Update week 11: het blijft Advent
Op vrijdag 11 januari houden we inmiddels 11 volle weken een kerkdienst. Al 77 dagen dragen we vol hoop en vastberadenheid Hayarpi en haar familie bij kerkasiel Bethel. We telden 765 voorgangers, 9830 kerkgangers en kregen in een paar dagen zo’n 10.000 nieuwe waxinelichtjes. We danken iedereen die met ons de hoop blijft koesteren op een humane en rechtvaardige oplossing voor Hayarpi en haar familie en voor al die andere families die met uitzetting bedreigd worden naar landen die voor hen absoluut niet veilig zijn. Als kerk kunnen we ons niet neerleggen bij een beleid waardoor kinderen aantoonbaar beschadigd raken, om vervolgens uitgezet te worden naar een onbekend land, zonder de veerkracht om zich daar te handhaven. In de afgelopen weken zagen we daarvan weer enkele schrijnende voorbeelden in het nieuws. En ook de nieuwe berichten over de interne organisatie van de IND zijn zorgwekkend.

Nog steeds Advent
Het blijft voorlopig Advent, schreven we in de vorige nieuwsbrief. “We koesteren concrete verwachtingen. Met de staatssecretaris willen we in gesprek over zijn harde en onrechtvaardige opstelling. Ook met politici van de coalitiepartijen willen we het gesprek hierover aangaan.”
Ondanks het parlementaire reces hebben we intensief contact met Kamerleden en krijgen ook onze eigen plannen meer vorm. In samenwerking met Inlia, de Protestantse Kerk in Nederland en Kerk in Actie zullen we de komende weken op verschillende manieren indringend aandacht vragen voor het kinderpardon en het kerkasiel. En die coalitie wordt nog verbreed en versterkt. Ook op jullie bijdragen blijven we rekenen - niet alleen door mee te bidden en te vieren in buurt-en-kerkhuis Bethel, maar we kijken ook naar andere vormen. Daarom in deze update een vooruitblik in plaats van een terugblik.

Onze plannen
Vlak voor kerst kwam de afwijzing van staatssecretaris Harbers. Een harde klap omdat de gronden die de staatssecretaris voor zijn afwijzing aanvoert op geen enkele manier steekhoudend zijn. De komende weken zullen Inlia en de Protestantse Kerk Den Haag per brief de staatssecretaris en de politieke partijen in de Tweede Kamer wijzen op de vele gebreken en fouten in de brief van de staatssecretaris. De familie Tamrazyan verdient een onderbouwd antwoord met deugdelijke argumenten. En de familie verdient een antwoord dat niet via de media tot hen komt. Kortom: we zullen meer dan voorheen naast stille diplomatie in de openbaarheid treden. We zullen onze boosheid over de kafkaëske procedures en de beleidsmatige kindermishandeling ventileren en meer informatie delen over de situatie van het gezin, de procedure in Nederland en waarom terugkeer naar Armenië geen optie is.
Verder richten we ons op de congressen van CDA en ChristenUnie op 9 februari. Vooral bij het CDA ligt momenteel de sleutel tot een beter kinderpardon. Het kerkasiel in Bethel en het kinderpardon kunnen door de top van het CDA niet langer meer genegeerd worden - een resolutie daarover op het congres is in voorbereiding. En ook bij de ChristenUnie zien we weinig beweging na de resolutie voor een ruimer kinderpardon, die tijdens het vorige congres werd aangenomen. We willen de druk op het CDA en ook op de ChristenUnie opvoeren en zullen jullie daar ook zeker bij betrekken. Jullie horen nog hoe dat zal kunnen.

Blijf ons volgen via onze officiële kanalen en deel het verhaal over Hayarpi en haar familie: www.protestantsekerkdenhaag.nl/kerkasiel, @stekdenhaag en @diaconiedenhaag (op Twitter) en StekDenHaag op Facebook.


Hayarpi Tamrazyan


Een bezoek aan kerkasiel in Den Haag
door Marianne Juk-Kamminga
"'Een vreemdeling is een vriend die je nog niet kent.' Dit was een tekst uit de verkondiging van een van de voorgangers in de Bethelkapel in Den Haag. 
Het was een tekst die vandaag wel heel toepasselijk was. Vanmorgen trof ik met vriendinnen Fimke  en Inge vier andere vrouwen die we niet kenden. We ontmoetten elkaar aan een onstuimige zee met voorbij jagende wolken en een zwart geblakerde hoop hout in de verte. Het trefpunt was het Kurhaus. Als vrouwen waren we verbonden door het wandelen. Dat we dat in Den Haag deden kwam door een bezieling. Allemaal vinden we 'iets' van het kinderpardon. Onze betrokkenheid daarbij lieten we merken door te wandelen naar de Bethelkapel, waar de familie Tamrazyan al tien weken kerkasiel krijgt. Al tien weken lang worden daar 24 uur per dag continu kerkdiensten gehouden. Een juridische constructie, om te voorkomen dat de familie opgepakt kan worden. 
We wandelden door Den Haag, door gewone buurten, chique ambassadebuurten, zwaar bewaakte ambassades van Iran en China, mooie parken, het Indië monument, met een zee van bloemen, het Catshuis en brede mooie lanen. In dit bestuurscentrum van ons land, steekt een hele groep vrijwilligers hun nek uit voor een Armeens gezin en meer algemeen: het kinderpardon. 
Bij de kerk belden we aan, binnen was het een gezellige bedrijvigheid. Koffie, thee, oliebollen, cake en koek. In de kapel vielen we in bij de viering, geleid door een predikante uit Stadskanaal. Ze preekte over de 'vijf broden en twee vissen'. Tijdens haar verhaal had ik zicht op een glas-in-loodraam met vijf broden en twee vissen. We luisterden, zongen, waren stil, bidden en hoopten vooral. Hopen op ontharding, of liever... verzachting. Voor de familie Tamrazyan en andere gewortelde kinderen. De Groningse predikante gaf de brandende kaars over aan twee emeritus predikanten uit Den Haag. En het verhaal ging door, mensen gingen en kwamen. Verbonden zich om later met andere bagage weer naar buiten te stappen. De wereld weer in. 
Het was een bijzondere dag, waar we vreemden ontmoetten, die later voelden als vrienden. En zich aan elkaar verbonden door iets wat groter is dan wijzelf."

Marianne Juk-Kamminga uit Hattem belde aan bij buurt-en-kerkhuis Bethel om een deel van de doorlopende dienst bij te wonen. Over haar ervaring schreef ze bovenstaand verhaal. 


Glas-in-loodraam in buurt-en-kerkhuis Bethel
< Week 10
> Week 12

 
terug