Week 9

Week 9
Julia van Rijn gaat voor op Kerstochtend
Vanwege familieomstandigheden zal ds René de Reuver niet voorgaan op Eerste Kerstdag. Hij wordt vervangen door classispredikant ds Julia van Rijn. Samen met ds Theo Hettema leidt zij tussen 10:00 en 12:00 uur de dienst in buurt-en-kerkhuis Bethel. Deze dienst is via een livestream op deze website te volgen.

Kerst in Bethel: livestream terugkijken
Was je met kerst niet in de gelegenheid langs te komen in buurt-en-kerkhuis Bethel? Hieronder kun je livestream van Kerstavond en Kerstochtend terugkijken. En we hopen je snel te zien in Bethel. Je bent van harte welkom, elk uur van de dag of nacht. 

Kijk hier de viering van Kerstochtend (10:00 - 12:00 uur) terug, waarin ds Julia van Rijn en ds Theo Hettema voorgingen. De overdenking door Julia van Rijn teruglezen? Dat kan hier.


Bekijk hier de viering van Kerstavond (21:00 - 23:00 uur), georganiseerd in samenwerking met de Haagse Dominicus. Voorgangers waren ds Derk Stegeman, Ad de Gruijter en Jolly van der Velden. Derk Stegeman verzorgde de inleiding en Ad de Gruijter de overdenking. Deze zijn hier terug te lezen.


Een kerstboodschap uit Bethel
Op Eerste Kerstdag was bij het programma Met hart en ziel van kro-ncrv een bijzondere kerstboodschap uit buurt-en-kerkhuis Bethel te zien. Met wensen van vrede en van hoop. Wensen die in Bethel zijn achtergelaten voor  het gezin Tamrazyan, maar ook voor alle mensen op onze wereld. We horen ook Hayarpi Tamrazyan, die één van haar gedichten voordraagt. De uitzending is hier terug te zien
En op Tweede Kerstdag kon je kijken naar Tussen wet en geweten van de EO, waarin Hella van der Wijst met verschillende mensen in gesprek gaat over de achtergronden van het kerkasiel. Kijk het programma hier terug


Een kerstboodschap van Hayarpi Tamrazyan - foto: Met hart en ziel
Een kerstster
door Hayarpi Tamrazyan

Ik heb een kerstster in mijn handen
Deze gaat niet uit
Het brandt in de nacht
Het brandt in mijn hart

Onze kaarsen gaan een keer uit
Onze harten zijn een keer bevreesd
Onze zielen zijn zo verslagen
Onze hoop dooft soms
Ons vertrouwen gaat op en neer

Maar het licht van de Geest
De kerstster in onze harten
Blijft schijnen
Verlichten wat duister is
Verwarmen wat kil en koud is
In de donkere nachten
In de duisternis van het leven

Ik heb een kerstster in mijn handen
En zo houd ik stand
Zo overleef ik steeds
Mijn kerstster brandt nog
En zal blijven branden
Het blijft mijn wegen verlichten
Het blijft mijn hart verwarmen
Verwonderd over dit licht
Aanbid ik U
Soms hardop
Maar soms ook
Stilletjes in mijn hart

Meer gedichten van Hayarpi zijn te vinden op haar website


Lege stoelen in kerken door heel Nederland na oproep INLIA
In kerken door het hele land zijn met kerstmis stoelen leeggelaten. Stoelen waar kinderspeelgoed op gelegd is, als symbool voor de 400 kinderen die niet in aanmerking komen voor het kinderpardon, terwijl zij in ons land geboren of opgegroeid zijn. Kinderen die bij ons horen. Stichting INLIA had kerken hiertoe opgeroepen om aandacht te vragen voor een ruimhartiger kinderpardon. Hayarpi Tamrazyan, één van deze kinderen, maakte een compilatie van de vele foto's die gedeeld zijn. Bekijk deze hier


Lege stoelen in de Lukaskerk in Den Haag
Update na 9 weken kerkasiel
Op vrijdag 28 december om 13:30 uur was het kerkasiel 9 weken bezig. 9 Weken, waarin we 8350 bezoekers verwelkomden en 700 voorgangers uit het hele land - en daarbuiten - zich aanmeldden. De afgelopen week vierden we in buurt-en-kerkhuis Bethel met elkaar het kerstfeest. Een feest rondom de geboorte van een kind, dat licht en hoop in de wereld brengt. Licht en hoop waaraan we ons mogen vasthouden, al lijkt het rondom ons nog zo duister.

Kerkasiel gaat door
Vlak voor kerstmis bereikte ons het bericht dat de Staatssecretaris zijn discretionaire bevoegdheid niet voor het gezin Tamrazyan wil gebruiken. Het was een harde klap voor de familie en ook voor ons. We wisten wel dat het niet gemakkelijk zou worden. Maar het dossier van dit gezin is sterk. En door INLIA was dat dossier nog aangevuld met nieuw materiaal, deels gebaseerd op onderzoek in Armenië. De Protestantse Kerk Den Haag besloot dan ook niet anders te kunnen dan doorgaan met het kerkasiel en de verantwoordelijkheid voor de familie Tamrazyan niet te laten varen. 
Het gevaar dat het gezin loopt bij terugkeer naar Armenië, medische redenen en de conclusies van tal van wetenschappers dat uitzetting van kinderen na meer dan 5 jaar asielprocedure onverantwoord is, vormen meer dan voldoende aanleiding om vertrouwen te hebben in de zaak waarvoor we staan. Meer over de familie Tamrazyan en hoe het nou precies zit, kun je hier lezen

Kerst in Bethel
Daarom vierden we bijzondere kerstdagen, rondom een bijzondere familie, denkend aan een andere bijzondere familie op de vlucht. Veel mensen kwamen langs in Bethel om kerstmis op deze bijzondere plek te vieren. Om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven tijdens kerst bij het kerkasiel betrokken te zijn, was de dienst op twee momenten via een livestream te volgen: op Kerstavond, toen we kerst vierden samen met de Haagse Dominicus en op Kerstochtend, toen ds Julia van Rijn en ds Theo Hettema in de dienst voorgingen. De livestream kun je nog steeds terugkijken, op deze pagina. Daar kun je ook de overdenkingen, die op Kerstavond en Kerstochtend zijn uitgesproken, teruglezen. 
Er was op Eerste Kerstdag ook een bijzondere kerstboodschap uit buurt-en-kerkhuis Bethel te zien, bij het programma Met hart en ziel van kro-ncrv. We horen wensen van vrede en verbondenheid, die zijn achtergelaten in Bethel. We horen en zien ook Hayarpi Tamrazyan, die één van haar gedichten voordraagt. De uitzending is hier terug te zien.

Kerkasiel in de media
De aandacht van de media blijft overweldigend. Zo plaatste het NRC een artikel over de achtergronden en actualiteit van het kerkasiel. Trouw kwam op Kerstochtend langs in Bethel en maakte er een reportageover. En ook CNN besteedde opnieuw aandacht aan het kerkasiel.

En verder
We gaan dus door met het kerkasiel. We blijven wakker en waken voor het gezin Tamrazyan en al die andere gezinnen in dezelfde situatie. We waken omdat we verwachten dat rechtvaardigheid uiteindelijk zwaarder weegt dan angst. Omdat we verwachten dat humaniteit meer gewicht in de schaal legt dan gezichtsverlies. We hopen dat steeds meer politici van de regeringspartijen (niet alleen in de Tweede Kamer, maar ook lokaal) gaan inzien dat uitzetting van deze kinderen een onrechtvaardige en inhumane maatregel is.
We kunnen rekenen op de steun van velen. Zo lazen we in een tweet van Arjan Broers: "Het is net als met #kerkasielBethel: mensen beginnen ermee omdat ze vinden dat het moet, niet omdat ze al weten dat het succesvol zou zijn. Profeten: we hebben ze nodig, juist als het ongemakkelijk voelt."


ds Theo Hettema tijdens Kerstochtend in Bethel
< Week 8
> Week 10

 
terug