Kerkasiel Bethel

Kerkasiel Bethel

Sinds vrijdag 26 oktober is er een doorlopende kerkdienst aan de gang in buurt-en-kerkhuis Bethel. Hiermee wordt kerkasiel verleend aan het gezin Tamrazyan, dat al negen jaar in Nederland woont en met uitzetting wordt bedreigd.


Snel naar
Aankondiging kerkdienst
Contact
Informatie voor de pers/information for press
Hoe kan ik helpen?
Actuele berichten
Eerdere berichten
Church asylum in Bethel: information in English 
Asile religieux dans Bethel: information en Français


Aankondiging kerkdienst
Vanaf vrijdag 26 oktober 2018, 13:30 uur 
Doorlopende viering
Buurt-en-kerkhuis Bethel 
Thomas Schwenckestraat 30 
2563 BZ Den Haag
Parkeerinformatie

De komende uren - dag en nacht - gaan mensen uit het hele land voor in buurt-en-kerkhuis Bethel. Je bent van harte welkom bij deze viering!

Kerst in Bethel: livestream en toegangskaartenFoto: Maarten Boersema
Contact
E-mail:
Twitter: @StekDenHaag en @DiaconieDenHaag
Facebook: StekDenHaag
Informatie voor de pers/information for press
Klik hier voor informatie in het Nederlands
Click here for information in English
Persvoorlichter/press officer: Florine Kuethe, , 06-14234734


Hoe kan ik helpen?
Wil je helpen om de kerkdienst en het kerkasiel te laten doorlopen? Fijn, je kunt op verschillende manieren bijdragen:

1. Kom langs
Je bent dag en nacht welkom in Bethel, Thomas Schwenckestraat 30 in Den Haag. Je hoeft niet gelovig te zijn om de familie te steunen en je valt zeker niet in een zware donderpreek. Vooral nachtuilen en vroege vogels zijn welkom en nodig.
Om de overlast voor onze buren te beperken, vragen we je met de fiets of het ov te komen of buiten de Thomas Schwenckestraat te parkeren.

2. Adopteer een dag(deel)
Ontferm je met je wijkkerk, koor, vriendengroep over een dagdeel en zorg ervoor dat er altijd minstens twee van jullie aanwezig zijn. Dat helpt ons enorm.

3. Wees voorganger
Ben je voorganger? Waar en van welke kerk maakt niet uit. Meld je via en je krijgt de link naar ons rooster.

4. Help met boodschappen, koken, etc.
Kom langs of mail naar en bied je diensten aan.

5. Help het bericht te verspreiden
Praat over het kerkasiel, nodig vrienden en familie uit om naar Bethel te komen, deel de berichten via twitter (#kerkasielBethel, #kerkasiel, #kinderpardon), Facebook. Alle beetjes helpen.

We hopen je te zien in Bethel!
Financiële hulp kerkasiel Bethel
Verschillende mensen vragen ons of ze het Kerkasiel in Bethel ook financieel kunnen steunen. Dat kan. Giften kunnen worden overgemaakt naar NL83 INGB 0009 5168 45, ten name van Stek te Den Haag, onder vermelding van "Kerkasiel".

Doneren kan ook via PayPal: gebruik of klik op onderstaande knop.

Heel hartelijk dank voor je steun en gift.


Foto: Maarten Boersema

Update na 7 weken
Na 7x7 dagen, met 640 voorgangers op het rooster en 6000 bezoekers over de drempel, kijkt #kerkasielbethel naar kerst – en daar voorbij, want ook op verschillende diensten in januari is al ingetekend.

Kerstmis in Bethel
We beginnen ons voor te bereiden op bijzondere kerstdagen op een bijzondere plek rondom een bijzondere familie, denkend aan een andere bijzondere familie op de vlucht. De Protestantse Kerk Den Haag organiseert twee speciale kerstdiensten tijdens het kerkasiel. Op 24 december een kerstnachtdienst, samen met de Haagse Dominicus, en op 25 december vieren we  kerstmis met René de Reuver, de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland. We willen graag zoveel mogelijk mensen de gelegenheid geven om kerst mee te vieren met de familie Tamrazyan en het kerkasiel. Dat kan op twee manieren. Mensen die mee willen vieren in de kapel hebben daarvoor  een (gratis) toegangskaart nodig. Voor de kerstnachtviering is een beperkt aantal kaarten beschikbaar via de Haagse Dominicus. Voor de ochtendviering door René de Reuver zijn toegangskaarten beschikbaar in Bethel. Voor beide geldt: zo lang de voorraad strekt. De kapel is klein en dus is ook het aantal kaarten beperkt. Daarom zullen de diensten ook live via internet gestreamd worden, zodat ze voor iedereen thuis te volgen zijn. De link naar de livestream komt op onze website en ook nadere informatie over de beide diensten. Tijdens de rest van de kerstdagen wordt de kerkdienst in de sfeer van kerst, maar (rekening houdend met de buren) op een meer ingetogen manier ingevuld. Voor deze momenten is geen toegangskaart nodig.
24 december, 20:00 – 23:00 uur: kerstnachtdienst (samen met de Haagse Dominicus) met ds Derk Stegeman, Ad de Gruijter en Jolly van der Velden
25 december, 10:00 – 12:00 uur: kerstviering met ds René de Reuver en ds Theo Hettema

Parkeren rond Bethel
De parkeerdruk in de Thomas Schwenckestraat is toegenomen door het kerkasiel en dat vinden we vervelend voor de buren van Bethel. Daarom een dringend verzoek: kom niet met de auto. Bethel is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en ook op de fiets. Wanneer u toch met de auto naar Bethel komt, dan verzoeken wij u vriendelijk om uw auto niet in de Thomas Schwenckestraat te parkeren. We adviseren u vooral te parkeren in de Copernicusstraat, (de middenstrook van) de Laan van Meerdervoort en de Valkenboskade. Zie ook het kaartje. Wij danken u voor uw medewerking!  

Kerkasiel in de media
In week 7 van het kerkasiel was er weer volop aandacht van de internationale media. Op dinsdag verscheen een uitgebreid artikel in de New York Times – het tweede in drie weken – en op donderdag organiseerden we een internationaal persmoment met onder andere Reuters, CBS, AP, AFP, dpa, France2tv, EFE, RADIOde en Die Welt.

INLIA: lege stoel
Op de valreep van de zevende week deed INLIA, Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers, een urgente oproep aan kerken en parochies: "Wij vragen u om mee te werken aan het volgende idee: in een kerkdienst of viering tijdens of rondom de Kerst blijft op de voorste rij in de kerk een stoel leeg, met daarop kinderspeelgoed: een knuffelbeest, een pop, een brandweerauto etc. als zichtbaar teken dat op die stoel een van de kinderen had moeten zitten die nu niet voor het kinderpardon in aanmerking komen. We geven u daarbij in overweging om niet één maar vijf stoelen leeg te laten, als symbool voor de vijf leden van het gezin Tamrazyan, dat op dit moment verblijft in kerkasiel in de Bethelkapel in Den Haag, die symbool staan voor de 400 kinderen en hun gezinnen die het kinderpardon zouden moeten ontvangen."

Ten slotte
Deze week werden wij gewezen op een oproep van oud-president Barack Obama, die wel voor het kerkasiel geschreven leek. Graag delen we de tekst, met dank aan iedereen die kerkasiel Bethel steunt – op welke manier dan ook.


Labyrint - stap voor stap op weg naar de kern
door Chris van Wieren
In de kerkruimte van buurt-en-kerkhuis Bethel is een klein labyrint van tape gemaakt. Lang wisten we niet precies wat het verhaal erachter was. Maar nu wel. Chris van Wieren vertelt het.

"Een zaterdagnacht, of beter gezegd zondagochtend vroeg, is de Bethelkapel nagenoeg leeg. Samen met een oude studievriendin verzorg ik de dienst, die op dat moment vooral stilte is. In het vooruitzicht staat nog een lange lezing van een man die worstelt met een engel, om uit te vinden wat hij waard is. Maar dat is zometeen pas, eerst nog even de luwte van de nacht met klein kaarslicht.
Mijn hoofd verplaatst zich naar een andere bijzondere nacht, met wat meer studievrienden, onder de sterrenhemel. We lopen buiten in een labyrint, een eeuwenoud patroon op de grond dat veel weg heeft van een doolhof. Alleen, in een doolhof verdwaal je, raak je zoek. In een labyrint volg je een pad en kom je uiteindelijk bij de kern. Je kunt niet verkeerd lopen, al lijkt de weg naar het centrum enorm lang en uitzichtloos.
Terug in Bethel gaat het in gesprek over wat er gebeurt in dit gebouw. Politici framen het als ‘een uitzichtloze situatie’, een doolhof waarin geen uitweg is, we zouden moeten omkeren. Maar wat hier gebeurt is niet als een doolhof, de weg is niet kwijt. Bezoekers zien iets bijzonders, ‘dus dit is waar de kerk voor is?!’ Het is als een labyrint, hier ervaar je iets van wat kerk-zijn in de kern is.
We pakken een rol schilderstape en beplakken de grond met een klein labyrint, symbool voor het kerkasiel. Om daarna verder te gaan met het verhaal van de man die worstelt en blijft worstelen, om uit te vinden wat hij waard is..."

Chris van Wieren verzorgde met het Theologisch Litterarisch Studentengezelschap Excelsior Deo Iuvante een bijzondere nacht in Bethel. Samen maakten zij een klein labyrint van tape. Naast dit labyrint is tijdens een ander uur van de viering ook een groot labyrint op doek gebruikt.Twee labyrinten in Bethel


Kerkasiel in de media
Het kerkasiel in buurt-en-kerkhuis Bethel kan al weken rekenen op nationale en internationale media-aandacht. De afgelopen week verschenen er weer verschillende artikelen, interviews en nieuwsitems. Zo interviewde Zin in Weekend Saskia van Meggelen, preses van de Generale Synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Zij was net daarvoor in de doorlopende kerkdienst voorgegaan. In radioprogramma OVT vertelt historica Sanne Frequin over wat kerkasiel is en de geschiedenis ervan. De New York Times besteedde voor de tweede keer aandacht aan de dienst in Bethel. In een uitgebreid artikel, waarin twee Amsterdamse predikanten gevolgd worden, komen de achtergronden en actualiteit van het kerkasiel aan bod. Ook verscheen een uitvoerig en informatief artikel in Univers, het tijdschrift van de Universiteit Tilburg, waar Hayarpi Tamrazyan studeert.  


Hayarpi Tamrazyan leest één van haar gedichten voor tijdens een bijeenkomst met internationale pers

Persverklaring
Den Haag, 7 december 2018
Staatssecretaris Mark Harbers heeft zojuist in de media laten weten dat er voor de Armeense familie Tamrazyan geen uitzicht is op verblijf in Nederland.
Wij betreuren deze uitspraak en denken dat er voldoende nieuwe informatie is om tot een ander besluit te komen. Op korte termijn zullen wij hierover contact zoeken met de Staatssecretaris en met Kamerleden.
De doorlopende kerkdienst in buurt-en-kerkhuis Bethel wordt voortgezet.
Klik hier voor informatie voor de pers


Eerdere berichten
Week 6: Derk Stegeman te gast in Het Vermoeden - Raad van Kerken in Nederland: "Pas kinderpardonregeling toe" - Wetenschappers waarschuwen voor blijvende schade bij kinderen - Update: 6 weken, 1000 uren

Week 5: Nachtbrakers gezocht! - Update na vijf weken kerkasiel - Mensen van God

Week 4: Kerkasiel: voor en door kinderen - update: vier weken kerkasiel in Bethel

Week 3: Informatiebijeenkomst voor leden Protestantse Kerk Den Haag - Bijzonder schilderij: Madonna del Mare Nostrum - Update: drie weken kerkasiel in cijfers - Wat kerkasiel met een viering doet

Week 2: Impressies en verhalen - Kerkasiel, waardoor een beweging ontstaat die gaat stromen - Update: kerkasiel twee weken bezig

Week 1: Protestantse Kerk Den Haag biedt kerkasiel na Katwijk (persbericht) - Bijdragen van René de Reuver en Erik Scherder - Update: de eerste 5 dagen
 

terug