Symposium kerkzang

Symposium kerkzang
De oud-kerkmusicus van de Maranathakerk, dr. Arie Eikelboom, heeft een indrukwekkende boekenreeks over het kerklied voltooid, genaamd "Hymnologie". Hier wordt bij stilgestaan tijdens een landelijk symposium in Den Haag, op 25 oktober.

Arie Eikelboom, die tot 2013 als kerkmusicus werkzaam was bij de Maranathakerk in Den Haag, staat bekend als autoriteit op het gebied van kerkmuziek. Al een aantal jaren werkt hij aan een uniek en gigantisch project. Hij beschrijft de historie van het kerklied in een boekenreeks van welgeteld zestien delen. De reeks behandelt kerkmuziek vanaf haar oorsprong tot in de eenentwintigste eeuw. Het laatste deel is onlangs van de persen gerold.

Ter gelegenheid van deze mijlpaal heeft een initiatiefgroep het plan opgevat de voltooiing van deze reeks te vieren met een gevarieerd en vrolijk symposium. Omdat dr. Eikelboom in zijn studie teruggaat tot de allereerste sporen van de kerkzang, en eindigt met de nieuwste ontwikkelingen, is gekozen voor de titel "2000 jaar Arie". Het symposium vindt plaats in de Maranathakerk in Den Haag. Dat is de kerk waar Arie Eikelboom als cantor-organist het grootste deel van zijn werkzame leven, tot aan zijn pensionering in 2013, heeft doorgebracht. Vanuit Den Haag heeft hij verder talloze andere sporen nagelaten: als gepromoveerd godsdienstwetenschapper en Bach-specialist, hymnoloog, liturgiekenner, componist van kerkliederen, organist, docent, publicist, koordirigent, begenadigd verhalenverteller op gemeenteavonden en inspirerend opleider van vele amateurmusici in PKN-verband.

Het muzikale gedeelte van het programma bevat enkele composities van Arie Eikelboom (orgelwerk, motetten) en anderen. Verder levert een handvol sprekers bijdragen in de vorm van gesproken columns. Onder hen zijn Hanna Rijken (musicus en theoloog, over: ‘Waarom zingen mensen eigenlijk?’) en Erika van Gemerden (theoloog en psycholoog, over: ‘De actualiteit van oude liederen’). Het laatste woord is, uiteraard, aan Arie Eikelboom zelf. Na afloop is er gelegenheid onder het genot van een drankje Arie Eikelboom geluk te wensen met de voltooiing van zijn boekenreeks.

Meer informatie over Arie Eikelboom en zijn boekenreeks "Hymnologie" is te vinden op de website www.arieeikelboom.nl.
Symposium "2000 jaar Arie"
Maranathakerk
2e Sweelinckstraat 156, 2517 HB Den Haag
Vrijdag 25 oktober 2019
15:00 - 17:00 uur (inloop vanaf 14:15 uur)
Toegang vrij
Aanmelden is niet nodig, maar wordt op prijs gesteld (via 2000jaararie@gmail.com)
 
terug