Oorlog in Oekraïne

Oorlog in Oekraïne
De oorlog in Oekraïne betekent onbeschrijflijk veel leed voor veel mensen. Ons hart en onze gebeden gaan naar hen uit. Je kunt deelnemen aan vredesgebeden in de stad en doneren aan Kerk in Actie, dat hulp biedt via lokale partners. 

De oorlog in Oekraïne betekent onbeschrijflijk veel leed voor veel mensen. Ons hart en onze gebeden gaan uit naar iedereen die erdoor geraakt is. Ook in Nederland en in Den Haag raakt de oorlog ons. We vrezen de gevolgen van prijsstijgingen, maar zijn ook bang voor de oorlog zelf, zijn ook bang voor en met de mensen in de Oekraïne die worden aangevallen. Het medeleven met hen doet ons ook onze kwetsbaarheid voelen. Als we de vraag krijgen wat we als Protestantse Kerk Den Haag en als Protestantse Diaconie voor deze mensen kunnen doen, is het eerste antwoord dan ook: waken, bidden en samenkomen om onze angst te delen en te protesteren tegen deze inval.

Waken en bidden
Iedere dinsdag is om 17:30 uur een vredesgebed in de Lutherse Kerk in het centrum van Den Haag (Lutherse Burgwal 7). Ook is er gelegenheid een kaarsje aan te steken. De deuren zijn open vanaf 16:00 uur. 
Elke eerste vrijdag van de maand kun je om 13:15 meedoen aan het vredesgebed van de Haagse Gemeenschap van Kerken. Je bent van harte welkom op het 'Vredesplein' bij de St. Jacobuskerk (Parkstraat 65a).
In verschillende kerken is er gelegenheid om een kaarsje aan te steken  voor de mensen die onder de oorlog lijden. 

Doneren
Kerk in Actie werkt al jarenlang samen met kerken en partnerorganisaties in Oekraïne, waaronder de Lviv Education Foundation (LEF). LEF biedt hulp in de Oekraïense dorpen, vangt vluchtelingen die onderweg zijn op en voorziet hen van voedsel, onderdak en transportmiddelen. Daarnaast biedt Kerk in Actie hulp aan de grenzen via het het internationale kerkelijk netwerk ACT Alliance (Action by Churches Together). Via de website van Kerk in Actie kun je een gift overmaken voor dit werk. 

Vluchtelingen
Veel mensen zijn voor het geweld in Oekraïne op de vlucht. Hun lot gaat ons aan het hart. De Protestantse Kerk Den Haag en haar uitvoeringsorganisatie Stek hebben veel ervaring met het werk met vluchtelingen, met name met ongedocumenteerde mensen. In de samenleving ontstaan op dit moment veel initiatieven voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daarom zal Stek zich voorlopig primair blijven richten op de bestaande activiteiten voor ongedocumenteerde vluchtelingen, zodat dit belangrijke en nodige werk kan doorgaan. 

Wil je zelf iets betekenen voor vluchtelingen uit Oekraïne, of wil je onderdak aanbieden?
O
denhaagdoet.nl worden Haagse initiatieven verzameld en kun je je aanmelden voor verschillende vormen vrijwilligerswerk.
Wil je onderdak aanbieden? Kijk dan op takecarebnb.org.
Het antwoord op veelgestelde vragen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Den Haag vind je op de website van de Gemeente Den Haag.
Andere organisaties die actief zijn, zijn onder meer vluchtelingenwerk.nl, refugeehelp.nlnlvoorvluchtelingen.nldakh.nl.
 
terug