Open Monumentendag

Open Monumentendag
Op zaterdag 11 en zondag 12 september is het Open Monumentendag. Ook  kerken van de Protestantse Kerk Den Haag zetten deze dag hun deuren open. Kom langs en laat je inspireren door het gebouw, de mensen en de bijzondere verhalen. 

Abdijkerk (Loosduinen)
Willem III straat 40 
De Abdijkerk is het oudste gebouw uit Den Haag en een rijksmonument. De kerk is het laatste overblijfsel van het Cisterciënzer nonneklooster, gesticht in de 13e eeuw. Aan het gebouw zijn prachtige verhalen verbonden, zoals de legende van Margaretha van Henneberg, waardoor de kerk een waar bedevaartsoord werd. Om 11:00, 12:30 en 14:00 uur is het prachtige orgel te horen.  
De Abdijkerk is open op zaterdag 11 september, van 10:00 - 15:30 uur.

Maranathakerk (Duinoord)
Tweede Sweelickstraat 156 
De Maranathakerk is een belangrijk gebouw uit de periode van de wederopbouwtijd na de Tweede Wereldoorlog. De kerk was een cadeau van de Zwitserse protestantse kerken en arriveerde in 149 als bouwpakket uit Zürich.Het nieuwe hervormde kerkgebouw vond een plaats op het verlaten terrein van het Sperrgebiet van de Atlantikwall. 
De Maranathakerk is open op zaterdag 11 september, van 10:00 - 16:00 uur.

Bethlehemkerk (Bomen- en bloemenbuurt) 
Laan van Meerdervoort 627 
Misschien ben al wel eens langs de Bethlehemkerk aan de drukke Laan van Meerdervoort gereden. Maar ben je er wel eens binnen geweest? Het gebouw stamt uit 1929 - 1931 en is een ontwerp van J.C. Meischke en P. Schmidt. Invloeden van de Nieuwe Haagse School zijn zichtbaar. Bethlehem betekent letterlijk Broodhuis. Op verschillende plekken in het interieur is symboliek te vinden, zoals een vijfhoekige ster te vinden.
De Bethlehemkerk is open op zaterdag 11 september, van 10:00 - 16:00 uur. 

Christus Triumfatorkerk (Bezuidenhout) 
Juliana van Stolberglaan 154 
Deze kerk is gebouwd in 1962 naar een ontwerp van architect Geert Drexhage. De 40 meter hoge vrijstaande toren vormt een markant baken in Bezuidenhout. Tijdens Open Monumentendag kun je er ook genieten van 'Parels van Bezuidenhout': wijkbewoners laten bezoekers iets zien van hun kunst, muziek, bijzondere verzamelingen, vertellingen en nog veel meer.
De Christus Triumfatorkerk is open op zaterdag 11 september, van 10:00 - 16:00 uur.

Kloosterkerk (Centrum)
Lange Voorhout 2
Deze laatgotische kerk stamt uit 1400 en was oorspronkelijk in gebruik als kloosterkapel. 
De Kloosterkerk is open op zaterdag 11 september, van 10:00 - 15:00 uur en op zondag 12 september, van 12:00 - 16:00 uur. 

Nieuwe Kerk (Centrum)
Spui 157
De Nieuwe Kerk, gebouwd tussen 1649 en 1656, werd ontworpen door Pieter Noorwits en Barthold van Bassen. Het is een fraai staaltje barokke kerkarchitectuur. Het gebouw is eigendom van de Protestantse Kerk Den Haag en wordt nu vooral gebruikt voor concerten en lezingen. 

Stadswandeling "Kerkelijk Den Haag door de eeuwen heen"
Start bij de Nieuwe Kerk, Spui 157
Voor Open Monumentendag 2021 is een rondleiding van zo'n anderhalf uur samengesteld langs een aantal kerken en gebedshuizen van verschillende gezindten. Bij sommige word je verrast door prachtige, kunstzinnige interieurs. Een wandeling door vele eeuwen kerkgeschiedenis. Een lust voor het oog én de geest.
De rondleiding wordt gegeven op zaterdag 11 september en zondag 12 september, op verschillende tijdstippen. Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht, via www.gildedenhaag.nl/openmonumentendag
 
terug