Ik ga op reis en neem mee

Ik ga op reis en neem mee
"Als ik iets mag inbrengen in de wereld van Gods dromen, wat zou het zijn?" Dominee Thejon Bos vraagt het ons. Als we op reis gaan naar die wereld, waarvan in het bijbelboek Openbaring een tipje van de sluier wordt opgelicht, wat neem jij dan mee? 

En hij voerde mij weg in de geest op een grote en hoge berg en liet mij de grote stad zien, het heilige Jeruzalem, dat neerdaalde uit de hemel, bij God vandaan.
(Openbaring 21:10)

"Misschien dat je deze zomer op vakantie gaat naar een plek waar je nog niet eerder bent geweest. Onbekend gebied. Ik vermoed dat je dan van te voren toch alvast een idee wilt krijgen van hoe het zal zijn. Even googlen; hoe ziet het eruit? Wat is er allemaal te doen? Hoe het echt is, daar kom je natuurlijk pas achter als je er bent, maar een tipje van de sluier wordt alvast opgelicht. En met dat je foto's ziet of dingen leest, krijg je er nog meer zin in. Was het maar vast zo ver dat je het met eigen ogen kan zien!

Het slot van de Bijbel gaat over een andere wereld. De wereld van Gods dromen. Een wereld waar je nog nooit bent geweest en geen idee van hebt. Maar God licht alvast een tipje van de sluier op. Hoe het echt is, dat weet je pas als je er bent. Maar Hij geeft je nu al iets te zien, zodat je er zin in krijgt en je gaat verlangen naar de toekomst van God. 

Johannes ziet een stad uit de hemel neerdalen, het nieuwe Jeruzalem. Stralend als een diamant. Fundamenten versierd met edelstenen, de poorten van parels, de straten van goud. Het is een schittering van de prachtigste kleuren. De poorten van de stad staan altijd open. Hier wordt niemand buitengesloten. Er is vrede. En er is licht. En God woont in een tent tussen de mensen. Zo dichtbij komt Hij. En midden in de stad staat de 'Boom des Levens' en die geeft iedere maand een eigen vrucht en de bladeren van die boom zijn tot genezing. Vrede, licht, nabijheid, vrucht, genezing. Dit is de wereld van Gods dromen.

Daar kun je naar verlangen omdat in die wereld een heleboel er niet meer zal zijn. De zee zal er niet meer zijn, de dood, tranen en pijn zullen er niet meer zijn, leugenaars, moordenaars en mensenkleineerders zullen er niet meer zijn, geen nacht meer en geen duisternis. En je kunt er naar verlangen om wat er wel zal zijn: God is er! Hij woont in een tent onder ons. Er is een directe omgang met Hem.

Dit visioen wordt je verteld om je verlangen te wekken. Maar het is niet alleen bedoeld om bij weg te dromen. Wie een mooie reis gaat maken bereidt zich daar goed op voor. Als je weet dat je bergen gaat beklimmen, neem je bergschoenen mee. God geeft ons te zien waar het heen gaat, zodat je je er nu goed op kunt voorbereiden. Je instelt op wat komt. Je laat leiden door wat voor je ligt. Als je gelooft dat de wereld van Gods dromen een wereld is van licht, vrede en genezing, dan blijkt dat uit hoe je nu leeft. Je zoekt de vrede, doet niet mee met uitsluiting, probeert het hier en daar wat lichter te maken voor een ander.

Er staat dat de koningen en volkeren van de aarde hun heerlijkheid de stad inbrengen. Niet alles op aarde gaat verloren. Wat gedaan wordt uit liefde voor Jezus en de mensen krijgt een plek in Gods toekomst. Dit kan je zo motiveren om hier en nu de liefde te leven. Mooie vraag om eens aan jezelf te stellen. Als ik iets mag inbrengen, wat zou het zijn? Wat is er nu in mijn leven dat ik doe uit liefde voor God en als eerbetoon Hem zou willen aanbieden?"

Ik ga op reis, op reis naar Gods toekomst, en ik neem mee..."

Ds. Thejon Bos is sinds juni 2021 als missionair predikant verbonden aan de Bethlehemkerk.
 
terug