Houd moed, heb lief

Houd moed, heb lief
Bij kerken door het hele land zijn ze te zien: vlaggen, posters, ansichtkaarten met de woorden: "Houd moed, heb lief". Ook in Den Haag. Het zijn woorden uit een gedicht van Ingmar Heytze. Dominee Jannet van der Spek vertelt hoe ze haar inspireren. 

Houd moed, heb lief.

Het zouden zomaar worden uit de bijbel kunnen zijn, maar ze komen uit een gedicht van Ingmar Heytze. Ooit werd hem door een vrouw uit Utrecht gevraagd om een gedicht te schrijven om passanten een hart onder de riem te steken. Dat werd dit gedicht:

Ik ken u niet. Ik zal u nooit herkennen.
Ik ben er pas als u mij ziet en eerder niet,
ik ben maar een paar regels op een schutting in de stad.
Bedankt dat u mij leest. Ik heb alleen de woorden waar ik uit besta.
Het zijn: houd moed, heb lief, wees eerlijk,
geef nooit op – als het slecht gaat, zal het beter gaan.De woorden houd moed, heb lief staan op de zijgevel van een huis in Leidsche Rijn. Ze staan nu ook op honderden vlaggen en duizenden ansichtkaarten, uitgegeven door de Protestantse Gemeente van Heerenveen. Los van elkaar komen de woorden houd moed en heb lief  wel tientallen keren in de bijbel voor. Ze staan voor een christelijke levenshouding, maar ieder ander kan ze ook begrijpen en doen. En als je het zelf kwijt bent, kan een ander het voor je doen in het vertrouwen dat je de moed en liefde hervindt. De vreugde en de hoop straalt er door heen. Blij-moedig, vrij-moedig, noem maar op. Ik vind het een prachtige Pinksterboodschap. Ook door de kleur natuurlijk. Ik hoop dat het lukt.

Jannet van der Spek is predikant van de Lukaskerk en van de Evangelisch-Lutherse Gemeente in Den Haag.
 
terug