Den Haag Herdenkt

Den Haag Herdenkt
Om elkaars verhalen te leren kennen en om de verhalen te bewaren voor de toekomst, wordt op 4 mei een Haagse Dodenherdenking georganiseerd in de Grote Kerk, het 'Huis voor de Stad'. Volg de herdenking, met verschillende sprekers, vanaf 18:30 uur via de livestream. 

Verschillende Haagse organisaties, waaronder de Protestantse Kerk Den Haag, hebben het initiatief genomen om op 4 mei 2021 een stadsbrede Haagse dodenherdenking te organiseren: Den Haag Herdenkt. Met een programma waarin ruimte is voor mooie muziek, gedichten en verhalen. Zowel jongeren  als ouderen delen hun ervaringen. Er zijn toespraken van onder anderen burgemeester Jan van Zanen en Paul van Vliet. De herdenking is te volgen via een livestream. 

Wietske Verkuyl, predikant van de Abdijkerk en verbonden aan de Grote Kerk, het 'Huis voor de stad', vertelt over de herdenking:
"Toen ik - jaren geleden - predikant werd in Rotterdam, wist ik: Ik verhuis nu naar de stad die op 14 mei 1940 is gebombardeerd. En ik wist dat ik de persoonlijke verhalen zou gaan horen van gemeenteleden. Toen ik naar Den Haag kwam, dacht ik vooral: Ik verhuis nu naar de Residentie, naar de 'mooie stad achter de duinen'. Voordat ik predikant werd, realiseerde ik me niet hoezeer Den Haag is getroffen in de Tweede Wereldoorlog. De afgelopen jaren ben ik onder de indruk geraakt van de verhalen: over de evacuatie uit Scheveningen; over de V1's en V2's afgevuurd vanuit Loosduinen; van de verhalen over de hongerwinter en over het bombardement door de Engelsen op Bezuidenhout. Het zijn verhalen van angst en vertrouwen, van wanhoop en moed. Soms komen de verhalen pas los als iemand al is overleden. De kinderen vertellen dan over de impact die de oorlog heeft gehad op hun overleden vader of moeder. Soms komen de verhalen naar voren in een pastoraal gesprek: verhalen die zelfs de kinderen niet kennen. Het zijn belangrijke geschiedenissen in de levens van mensen. Hun levens zijn er soms door getekend. Vele verhalen zijn het waard om te worden bewaard.

Den Haag telt 25 tot 30 verschillende locaties waar op 4 mei de doden worden herdacht. Op de website van het Haags 5 mei comité staan 19 plaatsen van herdenking vermeld en er zijn er meer. Op het Carnegieplein tegenover het Vredespaleis bevindt zich het algemene Haagse herdenkingsmonument. Bij de centrale Haagse herdenking op het Carnegieplein wordt niet gesproken, enkel een krans gelegd. Woorden worden echter wel gemist door sommigen. In de tijd van burgemeester Deetman was er jaarlijks een dodenherdenking in de Grote Kerk waarbij de burgemeester sprak. Dit jaar blazen we die oude traditie nieuw leven in.

We sluiten ons aan bij het landelijke jaarthema voor 4 en 5 mei: "Na 75 jaar vrijheid." Dit is een jaar waarin we de balans opmaken: waar staan we nu? Hoe vrij zijn we in 2021? Deze vraag zullen we vooral aan jongeren stellen. Hoe ervaren zij de vrijheid in 2021? Twee jongeren zullen in het programma in de Grote Kerk de kans krijgen om daar iets over te zeggen. Ze mogen dat vanuit hun eigen situatie invullen: het mag gaan over corona, over mensenrechten, of over diversiteit. Bij de ouderen ligt het accent meer op het delen van herinneringen en geschiedenissen. Waarbij we graag met elkaar afspreken: Dit nooit meer."
Den Haag Herdenkt
Kijk hier de livestream terug:



Den Haag herdenkt is een gezamenlijk initiatief van de Stichting Prinsjesdagviering, de Stichting Grote of Sint-Jacobskerk, de Protestantse Kerk in Den Haag, het Haags Vredesinitiatief, Dialoog in Den Haag en de Haagse Gemeenschap van Kerken. Adviseur van Den Haag Herdenkt is de Stichting Nationale Herdenking ’s-Gravenhage.
 
terug