Den Haag geeft warmte

Den Haag geeft warmte

Doe je ook mee met de actie Den Haag geeft warmte? Al veel mensen doneerden (een deel van) hun energiecompensatie aan stadsgenoten die zwaar geraakt worden door de prijsstijgingen. Samen laten we niemand in de kou staan. 

Nu het dagelijks leven snel duurder wordt, zullen vooral mensen met een laag inkomen de klappen gaan voelen. In navolging van andere kerken en organisaties elders in het land startten Stek, voor stad en kerk en andere maatschappelijke organisaties daarom de actie Den Haag geeft warmte. Mensen kunnen (een deel van) de compensatieregeling doneren aan mensen die rond het sociaal minimum leven. Op woensdag 22 december trapte wethouder Arjen Kapteijns de actie af. Daarbij maakte Fonds 1818 bekend dat zij de eerste 50.000 euro aan donaties zullen verdubbelen. Doneren kan via stekdenhaag.nl/warmte, waar meer informatie en ook een QR-code te vinden zijn. 
 
Compensatie niet voldoende 
Vooral mensen met een laag inkomen zullen het moeilijk krijgen de komende tijd. Zij hebben weinig of geen ruimte om prijsstijgingen op te vangen. De compensatie van gemiddeld 400 euro voor alle huishoudens zal voor hen bij lange na niet voldoende zijn. Zelfs de extra compensatie voor huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum zal niet genoeg zijn. Arjen Kapteijns: “Armoede in de regio kunnen we niet alleen oplossen, daarom ben ik zo blij met dit initiatief. Zo krijgen de klanten van Voedselbank Haaglanden wat meer ruimte in het boodschappenbudget. Ik hoop dat veel mensen aan deze oproep gehoor geven en een donatie doen om hun mede-Hagenaars te steunen.” 
 
Oproep 
Via een verlaging van de energiebelasting krijgt ieder huishouden gemiddeld 400 euro compensatie. Derk Stegeman, directeur van Stek en secretaris van de Protestantse Diaconie: “Veel mensen hebben deze meevaller niet nodig, maar voor anderen zal het onvoldoende zijn om rond te komen. Met deze actie willen we een beroep doen op de onderlinge solidariteit van mensen in onze stad. Doneer die 400 euro, of een deel daarvan, aan mensen die het hard nodig hebben. Iedere binnenkomende euro is het dubbele waard door de mooie actie van Fonds 1818.” 
Het geld komt, in samenwerking met de Voedselbank Haaglanden, in de vorm van boodschappenbonnen terecht bij de mensen die ook in aanmerking komen voor een Voedselbankpakket. Stegeman: “Zo kunnen we zonder veel administratieve rompslomp de mensen bereiken om wie het gaat. We garanderen dat honderd procent van de opbrengsten bij deze mensen terecht komt.” 
 
Doe mee 
Van 22 december tot en met 14 februari kunnen Haagse burgers, bedrijven en organisaties aan de actie meedoen. Via stekdenhaag.nl/warmte, een flyer en een QR-code kan iedereen een steentje bijdragen. En ook via sociale media is er aandacht voor de actie. Stegeman: “Laten we er samen voor zorgen dat niemand in Den Haag in de kou komt te staan door de stijgende energieprijzen.” 

Een gift geven kan via Stek, stichting voor stad en kerk: NL83 INGB 0009 5168 45 o.v.v. ik geef warmte. Of scan de QR-code. 


(Donaties met de QR-code lopen via Digiwallet, St. Derdengelden)

Den Haag geeft warmte’ is een initiatief van Stek, voor stad en kerk en de Protestantse Diaconieën van Den Haag en Scheveningen in samenwerking met de Voedselbank Haaglanden, de Haagse Gemeenschap van Kerken en de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag.
 

terug