Kom naar het Congrestival!

Kom naar het Congrestival!
Heb jij zin in een middag vol nieuwe ideeën, inspiratie en leuke ontmoetingen? Kom naar het Congrestival op zondag 16 februari in de Grote Kerk! Een gratis inspiratiefestival voor jong en oud, voor iedereen met belangstelling voor kerk-zijn in de 21e eeuw. 

Het wordt een levendige dag, georganiseerd door de Protestantse Kerk Den Haag. Je kunt er workshops volgen over onderwerpen die leven bij de verschillende pioniersplekken en kerken die Den Haag (en omstreken) rijk is. Loop binnen en laat je verrassen door alle verschillende vormen van kerk-zijn en de manieren waarop je handen en voeten kunt geven aan je geloof. Aan het begin van de dag houden de workshopleiders een enthousiaste elevatorpitch over wat hen bezighoudt. Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Kies je workshop uit en ga samen aan de slag met het onderwerp. Een greep uit de onderwerpen: nieuwe en originele vormen van kerk-zijn; de bijzondere liturgie die ontstond tijdens het kerkasiel; zin zoeken en vinden op onverwachte plekken; een "Schooltje van Barmhartigheid". Kom langs en laat je inspireren!

Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor het overzicht van de workshops.

Kinderen zijn van harte welkom en kunnen meedoen met het kinderprogramma, met onder andere een Godly Playverhaal. Jonge kinderen kunnen terecht bij de creche. 

We zien je graag bij het Congrestival op 16 februari! 
Congrestival - Missionair inspiratiefestival
Grote Kerk
Rond de Grote Kerk 12, 2513 AM Den Haag
Zondag 16 februari 2020
12:00 uur: Inloop en informatiemarkt
12:45 uur: Opening met elevatorpitches
13:15 uur: Workshops
14:30 uur: Slotviering
14:45 uur: Napraten onder het genot van een hapje en drankje
Aanmelden is niet nodig
Overzicht workshops 

1. Schooltje van Barmhartigheid 
Maike Lolkema (StekJong)
Hoe voed je nieuwsgierigheid naar ‘de ander’ bij jongeren? En hoe gedraag jij je als je de ander ontmoet en ziet dat zij of hij iets van jou nodig heeft? Belangrijke vragen, waar geen éénduidig antwoord op te geven valt. Filosoferen helpt hierbij. Maike Lolkema ontwikkelde hiervoor het project School van Barmhartigheid en in deze workshop krijg je een indruk van een lesje van Barmhartigheid en filosoferen. Beleef het zelf!

2. Liturgie van het kerkasiel
Margriet Quarles van Ufford en Ad van der Helm (Haagse Gemeenschap van Kerken)
Tijdens de doorlopende viering van het kerkasiel ontstond als vanzelf een nieuwe liturgie, waarin verschillen tussen kerken wegvielen. Hoor er meer over tijdens deze workshop. 

3. Onder de Toren 
Chris van Wieren (Duinzichtkerk)
De Duinzichtkerk is in beweging! Samen met anderen bedenkt en ontwikkelt Chris van Wieren activiteiten, zodat iedereen uit de buurt kan genieten van deze mooie kerk.

4. De Lukaskerk 
ds Jannet van der Spek en Karin Astrid Siegmann
De Lukaskerk in de Schilderswijk kleurt graag buiten de lijntjes. Hoe geven de mensen hier handen en voeten aan hun geloof? Deelnemers aan deze workshop woorden uitgenodigd om  - buiten de lijntjes kleurend - hun kerk van de toekomst te schilderen en in gesprek te gaan over het verhaal van de Lukaskerk als christelijke gemeenschap in een multiculturele wijk.

5. De wijk in de kerk brengen 
ds Jan van der Wolf (Protestantse Gemeente Voorburg)
Wekelijks trekt ds. Jan Van der Wolf van de Koningkerk in Voorburg de wijk in om in gesprek te gaan met bewoners, wijkagenten, mensen die werken in de zorg, winkeliers. Hij luistert naar ze als medewijkbewoner en als dominee. En de zorgen en de vreugden die hij op woensdagmiddag hoort klinken mee op zondag ochtend in de kerkdienst. Hoe dat werkt? Wat dat oplevert? Je hoort het bij deze workshop.

6. Kunst in de kerk
Mark van der Laan (Nieuwe Badkapel)
Kunst als beginpunt voor gesprekken over belangrijke thema's: in de Nieuwe Badkapel leverde dit boeiende ontmoetingen op. De expositie 'Ecce Homo', een weerslag van ingrijpend psychisch lijden en de impact die dat heeft, trok veel buurtbewoners en leverde genoeg gespreksstop op 

7. Zoeken naar Zin in Den Haag
Zinzoekers
Wat geeft mijn leven zin? Vraag jij je dat wel eens af? Ontdek hoe Zinzoekers, een netwerk van twintigers en dertigers tijd maakt voor deze vragen. Je bent welkom in de pop-up huiskamer van Zinzoekers voor een kopje ‘tea topics’: welke vraag hoort bij jouw kopje thee?

8. Godly Play
Dorinde IJdo (StekJong)
Voor alle kinderen die op een speelse en interactieve manier een verhaal uit de Bijbel willen ontdekken!

9. Kliederkerk "kunst en Bijbel"
Louise den Hoed (LichtDelen)
Een mini-Kliederkerk voor jong en oud! We vertalen een fragment uit het scheppingsverhaal naar kunst. Ontdek dát en waarom er een creatieveling in ons allemaal schuilt.

10. Pioniersplek LUX  
Maak kennis met LUX, ofwel: licht! Een beweging van jonge, kritische Haagse stadsbewoners die elkaar vinden in de zoektocht naar zin, betekenis en stilte.

11. Pioniersplek in een doorstart
Het afgelopen jaar is er veel veranderd bij Leven in Laak. Nadat deze pioniersplek is uitgegroeid tot een succesvol netwerk van mensen uit de wijk, nam de pionier afscheid. Nu staat er er een enthousiast team van vrijwilligers klaar om het werk voort te zetten. Hoe houd je het succes vast en hoe ga je verder? Wat inspireert en wat daagt uit? 

12. Geloven in Moerwijk
door Bettelies Westerbeek (Geloven in Moerwijk) 
Geloven in Moerwijk is kerk op een creatieve en praktische manier die past bij de buurt en de buren. Hoor er meer over!

13. De duurzame kerk 
Pauline van der Vorm
Denkt de kerk genoeg aan groen en duurzaamheid? Is er rond de kerk geen ruimte voor een gemeenschappelijke tuin? Als er rond de grte stations gebouwd wordt, denkt de kerk dan mee op het gebied van gemeenschapsvorming en kwaliteit van leven? Pauline van der Vorm heeft ideeën genoeg. 

14. Proefles Theologische Vorming voor Geïnteresseerden
ds Jacob Korf
Benieuwd of deze cursus over geloof, kerk en samenleving iets voor jou is? Volg dan nu de proefles en laat je inspireren door verrassende thema's!
 
terug