Back to school

Back to school
De scholen gaan weer beginnen. School: een plek, waar je je ontwikkelt en leert. Maar groeien is meer dan leren, en je doet het ook op andere plekken dan school. Kom je ook naar de barbeque op 11 september? Dan praten we er over door.

"De vakantie kan je een tijdloos gevoel geven. Heerlijk is dat! Zo willen we altijd wel leven. Maar er is schoolplicht en werk en wat niet al… Sommigen zijn na de vakantie blij dat ze weer naar school mogen. Voor anderen is het een verschrikking: als je geen fijne klas hebt, of je kunt niet goed stil zitten… Voor de meesten zal het iets zijn daar tussen in.

Het is nog niet zo héél lang geleden, dat in Nederland tieners uit arbeidersgezinnen op hun 12e moesten gaan werken. Ze werden visser, tuindersknecht, of schoonmaakster. Er viel weinig te kiezen, je moest helpen om geld te verdienen! Wat dat betreft is de leerplicht zo gek nog niet…

Voor jullie is scholing is een belangrijke opstap in je leven. Maar soms wordt het wat té belangrijk gemaakt. Zó belangrijk dat heel wat tieners gestrest raken: gestrest van het eindeloos moeten presteren. De lat ligt hoog en zelf leggen sommige tieners, of hun ouders, de lat nog net wat hoger.

In de Bijbel wordt de mens vergeleken met een boom. Zoals in Psalm 1:
Gelukkig ben je
als je luistert naar de Woorden van God
als je erover nadenkt en eruit leeft.
Dan ben je als een boom
die geplant is aan waterstromen
een boom die vruchten geeft.
naar Psalm 1: 1-3

Ga maar eens naast een boom staan, in een park of in de duinen. En realiseer je dat de boom niet van gisteren is. Groei gaat geleidelijk, blad na blad, week na week. Wij hebben vaak te veel haast, maar groeien gaat langzaam en gestaag. Een boom staat stevig als de wortels diep reiken. Hoe dieper de wortels, hoe hoger de takken kunnen gaan.

Jezelf diep verankeren in het leven, hoe doe je dat? Bedenk dat groeien veel meer is dan leren en goede cijfers halen op school! Groeien doe je ook buiten school: spelen, ruiken, proeven, voelen, slapen, buiten zijn en er zijn voor anderen is ook groeien! Bidden, je oma helpen en nadenken over de moeilijke vragen van het leven is groeien!

Misschien ga jij later wel een vega-kookboek schrijven? Of wordt je teler van aardappelen die zout verdragen, of ga je de plastic soep opruimen? Trek erop uit en voed je verbeeldingskracht. Leer jezelf kennen op nieuwe manieren. Dat is ook groeien! Bedenk vooral: het vraagt tijd om een stevige boom te worden. En het helpt als je wortels een bron van water vinden. God wordt in onze traditie die bron genoemd en het vraagt soms een heel leven om te leren wat dat betekent en naar die bron toe te groeien…

Als je wilt groeien, kom dan proeven en ruiken en ontmoeten bij de BBQ op 11 september(*). Daar ontmoet je andere jongeren die betrokken zijn bij de kerk en hun wortels belangrijk vinden."

(*) De Back from summer BBQ is voor jongeren op de middelbare school en verbonden aan de Haagse kerken. Je bent van harte welkom op 11 september om 12.00 uur in de tuin van het Stadsklooster, Westeinde 101.
Opgeven bij Shari via whatsapp 06-12112651 of e-mail svandenhout@pkn-denhaag.nl


Wietske Verkuyl is dominee in Den Haag Zuidwest.
 
terug