Afscheid van de Oase

Afscheid van de Oase

27 Jaar lang was buurt-en-kerkhuis de Oase een bezielde huiskamer in Laak en Spoorwijk.op 17 december 2020 werd afscheid genomen van deze plek, waar zoveel mensen een luisterend oor vonden en terecht konden voor hulp en ondersteuning. 

Tijdens de afsluitende kringviering werd teruggeblikt op meer dan een kwart eeuw Oase en werd dankbaarheid uitgesproken voor al het goede wat hier een plek kon hebben. Werkers en vrijwilligers uit de afgelopen 27 jaar deelden hun herinneringen, waardoor een mooi beeld ontstond van deze gekoesterde plek in Spoorwijk. 

Jan Baronner was de afgelopen jaren diaconaal opbouwwerker in de Oase. Hij zette veel eigen activiteiten op en was een belangrijke verbinder, bijvoorbeeld binnen de multiculturele werkgroep die onder andere de indrukwekkende jaarlijkse 4-meiherdenkingen organiseerde. De laatste tijd heeft hij zich ingezet voor een goede afsluiting van het werk van de Oase en het overdragen van zoveel mogelijk activiteiten aan andere organisaties in de buurt. "Nadat besloten werd het werk van de Oase stop te zetten werd ik wakker met een liedje van The Byrds: ‘Turn Turn’, gebaseerd op Prediker 3. Er is een tijd van beginnen en een tijd van stoppen. Dat liedje is in de afgelopen maanden met mij meegegaan; heeft me ook getroost en moed gegeven."

Theo Hettema, betrokken bij Kerk in Laak, was geraakt door de mooie dingen die in de Oase gebeurden. "Hier in de Oase zijn mensen opgebloeid. Ik denk aan de modeshow met catwalk die we ooit hadden, waardoor wijkbewoners leerden om met zelfvertrouwen zich in zelfgekozen kleding te tonen. Of ik denk aan de Kinderkunstacademie, waar kinderen hebben geleerd wat schoonheid is en dat ze zelf dat kunnen uiten. En ik denk aan de Allerzielenactiviteit met de Jeroenschool, waar kinderen verhalen durfden te vertellen en verdriet durfden te delen waar niemand weet van had. Ik denk dat de Oase op zijn best is geweest wanneer er zulke ruimte opbloeide. Ik noem dat een geestelijke ruimte, niet bepaald door eisen van efficiency, streefdoelen en bezoekersaantallen, maar opkomend met geest, ruimte, vrijheid, puurheid, licht, liefde, met de ruimte en de Geest van God."

Door veranderingen in de buurt vond het werk steeds minder aansluiting in de wijk. Daarom besloten de Diaconie van de Protestantse Kerk Den Haag en Stek, stichting voor stad en kerk, in het najaar van 2020 om de middelen die naar de Oase gingen op een andere manier in te zetten. Verschillende activiteiten van buurt-en-kerkhuis de Oase hebben een plek gekregen bij andere organisaties in de buurt. Het gebouw van de Oase blijft de plek waar Kerk in Laak bijeen komt.
 

terug