Lichtpuntjes (2)

Lichtpuntjes (2)
In deze periode krijgen allerlei mooie initiatieven vorm. Hier vind je het tweede deel van een greep uit deze mooie verhalen. Over hoe hoop vorm krijgt in muziek en in zelfgemaakte 'kliederkunst'. En over hulp aan mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank.

Three songs - Kloosterkerk
Elke zondagochtend wordt vanuit de Haagse Kloosterkerk een ochtendgebed uitgezonden, dat ieder vanuit huis kan beluisteren. Speciaal voor de drie ochtendgebeden in maart schreef Geerten van de Wetering, organist van de Kloosterkerk, "Three Songs": een cyclus van drie liederen voor sopraan en orgel, voor elke zondagochtend één lied. De Psalmen vormden de inspiratie. De drie liederen kregen de naam "Trust" (Vertrouwen), "Refuge" (Schuilplaats) en "Comfort" (Troost), woorden die in deze tijd een bijzondere betekenis krijgen. Geerten zegt erover: "Het was best een aparte ervaring om in deze bijzondere omstandigheden ineens drie weken achter elkaar iets te componeren en vervolgens uit te voeren voor online ‘uitzending’ vanuit de Kloosterkerk, om mensen zo toch te bereiken met muziek in deze schrale tijd. En ineens zijn ze dan af: Three Songs (voor sopraan en orgel), op psalmteksten uit de King James Version." Geerten mocht op 26 maart zelfs over deze liederen vertellen in het programma "Podium" op Radio 4. De liederen zijn hier te beluisteren.

Kliederkerk thuis - LichtDelen
Pioniersplek LichtDelen deed een oproep aan de kinderen en ouders van de Kliederkerk in Loosduinen: maak een teken van hoop tijdens de storm waarin we verkeren. Een kliederkerkopdracht voor thuis. Veel mensen deden mee en stuurden foto's van de mooie resultaten, ook Suhailey en haar kinderen. "Taíz maakte een hart, want liefde geeft hoop in moeilijke tijden. Kerlen koos een ster. Want kijk je omhoog, en zie je een ster, dan voelt zij zich veilig: 'God is bij me'." En Suhailey koos zelf voor een kaars. "Licht is om te delen, het omarmt me en het geeft me rust. Het was een fijne opdracht om over na te denken en om te doen, vooral het verven samen met de kids". Meer over LichtDelen

Paastientjes - Diaconie
De coronacrisis treft in het bijzonder mensen, die het toch al moeilijk hebben. Dat geldt zeker voor klanten van de Voedselbank, die in Den Haag de uitgifte van voedselpakketten heeft gestaakt. Dat betekent gelukkig niet dat alle uitgiftepunten ook gesloten zijn. Iedereen krijgt nu in plaats van een voedselbankkrat een supermarktbon van € 15,00 en gezinnen van meer dan 4 personen krijgen extra. Omdat € 15,00 niet veel is, besloten Protestantse diaconieën en rooms-katholieke caritasinstellingen in de regio Den Haag, Rijswijk en Zoetermeer tot een gezamenlijk initiatief van wat inmiddels de Paastientjes zijn gaan heten. Op de donderdag voor en op de donderdag na Pasen krijgen rond de 2050 gezinnen hierdoor een extra supermarktbon ter waarde van € 10,00. 

Meer lichtpuntjes - hoopvolle verhalen
Lees hier deel 1
Lees hier deel 3
 
terug